Britanija uvela 65 novih sankcija Rusiji: Cilj zaustaviti Putinovu ratnu mašineriju

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss najavila je danas 65 novih sankcija Rusiji protiv niza ključnih strateških industrija i pojedinaca. Ujedinjeno Kraljevstvo je sada sankcioniralo više od 1.000 pojedinaca i poduzeća pod ruskim režimom sankcija od invazije.

Današnje sankcije usmjerene su na ključne industrije koje podupiru rusku ilegalnu invaziju, uključujući Ruske željeznice i obrambenu tvrtku Kronshtadt, glavnog proizvođača ruskih dronova. Grupa Wagner - organizacija ruskih plaćenika koja je navodno zadužena za ubistvo predsjednika Zelenskog - također je sankcionirana.

Na meti je još šest banaka, uključujući Alfa banku čiji su suosnivači prethodno sankcionirani oligarsi Mikhail Fridman, Petr Aven i German Khan. Sankcioniran je i najveći svjetski proizvođač dijamanata Alrosa.

Među sankcioniranim pojedincima su milijarder, naftni tajkun Eugene Shvidler, osnivač Tinkoff banke Oleg Tinkov, Herman Gref, izvršni direktor najveće ruske banke Sberbank, i Polina Kovaleva, pokćerka ministra vanjskih poslova Lavrova. Sankcionirana je i Galina Danilchenko, koju je Rusija postavila za 'gradonačelnicu' Melitopola - prvi put da je pojedinac sankcioniran zbog saradnje s ruskim snagama trenutno u Ukrajini.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je:

"Ti oligarsi, poduzetnici i unajmljeni nasilnici sudjeluju u ubistvu nedužnih civila i ispravno je da plaćaju cijenu. Putin ne bi trebao gajiti iluzije - ujedinjeni smo s našim saveznicima i nastavit ćemo stezati vijak na ruskoj privredi kako bismo osigurali njegov neuspjeh u Ukrajini. Neće biti popuštanja".

Svima onima koji su danas sankcionirani bit će zamrznuta imovina u Ujedinjenom Kraljevstvu, što znači da nijedan građanin ili tvrtka Ujedinjenog Kraljevstva ne mogu poslovati s njima, a pojedincima koji su podvrgnuti zabrani putovanja također je zabranjeno putovati u ili iz Britanije.

Današnje sankcije donijet će ukupnu globalnu vrijednost imovine britanskih banaka sankcioniranih od invazije na 500 milijardi funti, a neto vrijednost oligarha i članova porodica veću od 150 milijardi funti.

"Odredbe koje donosi Zakon o privrednom kriminalu pojednostavile su prethodno zakonodavstvo kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo još brže i učinkovitije odgovoriti na trenutnu krizu. Vlada će nastaviti stezati vijak i koristiti sankcije kako bi degradirala rusko gospodarstvo u razmjerima kakve Kremlj, ili bilo ko drugi, nikada prije nije vidio", navodi se u saopćenju.

Velika Britanija je predvodila međunarodne sankcije, odsijecajući čitave sektore ruske ekonomije i privrede ciljajući na svoje obrambene tvrtke, njen trgovinski i transportni sektor i radeći sa saveznicima na isključivanju Rusije iz financijskog sistema SWIFT.

Ključni pojedinci i tvrtke koje su danas sankcionirane:

ALFA-BANK JSC (Alfa-Bank), najveća od privatnih banaka u Rusiji sa sjedištem u Moskvi. Alfa-Bank se nalazi među 10 najvećih banaka po kapitalu u Rusiji i Ukrajini. To je poseban entitet koji se razlikuje od Alfa-Bank (Ukrajina) koja nije sankcionirana.

Alrosa, najveća svjetska tvrtka za rudarenje dijamanata specijalizirana za istraživanje, rudarenje, proizvodnju i prodaju dijamanata. Sjedište je u Mirnyju u Rusiji, a tržišna kapitalizacija procjenjuje se na 4,69 milijardi funti.

Eugene Markovich Shvidler, poslovni je čovjek milijarder s bliskim poslovnim vezama s Romanom Abramovičem (kojim ga je Ujedinjeno Kraljevstvo sankcionisalo 10. marta 2022.). Njegova neto vrijednost procjenjuje se na 1,2 milijarde funti.

Oleg Tinkov, osnivač Tinkoff banke. Njegova neto vrijednost procjenjuje se na 3,4 milijarde funti.

Herman Gref, glavni izvršni direktor Sberbanke, najveće ruske banke. Gref je blizak savjetnik predsjednika Putina otkako su 1990-ih počeli zajedno raditi u vladi Sankt Peterburga. Bio je Putinov ministar ekonomskog razvoja i trgovine između 2000. i 2007., prije nego što je preuzeo Sberbank.

Oleg E Aksyutin, zamjenik predsjednika Uprave Gazprom PJSC, ruske multinacionalne energetske korporacije.

Didier Casimiro, prvi potpredsjednik Rosnefta, ruske državne naftne kompanije.

Željko Runje, zamjenik predsjednika Uprave i prvi potpredsjednik za razvoj poslovanja s naftom, plinom i na moru Rosnjefta

Galina Danilčenko, koju su ruske vlasti postavile za "gradonačelnicu" Melitopola nakon što je njihova vojska okupirala grad i otela legitimnog gradonačelnika. Ovo je prvo imenovanje bilo koje zemlje partnera za suradnju s ruskom vojskom u Ukrajini od invazije.

Polina Kovaleva, pokćerka ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Ona navodno posjeduje c. Nekretnina vrijedna 4 milijuna funti u Londonu. To šalje snažan signal da su oni koji imaju koristi od udruživanja odgovornih za rusku agresiju pod našim sankcijama.