Biden najavljuje skoro 3 milijarde dolara američke vojne pomoći Ukrajini

Kako ruska invazija ulazi u sedmi mjesec, novi američki paket pomoći signalizira „pomak“ prema dugoročnim potrebama Ukrajine. Sjedinjene Američke  Države su najavile oko tri milijarde dolara nove vojne pomoći Ukrajini, a predsjednik Joe Biden je rekao da pomoć ima za cilj pomoći zemlji u odbrani od ruske invazije "na dugi rok", jer je rat ušao u sedmi mjesec.
U saopćenju od srijede, dok je Ukrajina obilježavala svoju nezavisnost od Sovjetskog Saveza, Bajden je rekao da će paket od 2,98 milijardi dolara omogućiti Kijevu da nabavi sisteme protivvazdušne odbrane, "artiljerijske sisteme i municiju, bespilotne letjelice i radare".
Ovo je najveći pojedinačni paket pomoći SAD za Ukrajinu,  od kako su ruske snage započele svoju vojnu invaziju na zemlju u februaru.
"Znam da je ovaj dan nezavisnosti gorko sladak za mnoge Ukrajince jer su hiljade ubijene ili ranjene, milioni su raseljeni iz svojih domova, a mnogi drugi su postali žrtve ruskih zvjerstava i napada", rekao je Biden u saopćenju.
“Ali šest mjeseci nemilosrdnih napada samo su ojačali ponos Ukrajinaca, koji se mogu ponositi sobom, svojom zemljom i njenu 31 godinu nezavisnosti.”
Kimberly Halkett iz Al Jazeere, izvještavajući iz Bijele kuće, rekla je da je paket označio "pravi pomak u podršci" jer će se podrška koristiti za "kupovinu i nabavku vojne opreme na dugi rok".
„U početku je američka sigurnosna pomoć [Ukrajini] bila fokusirana na hitne potrebe. Drugim riječima, Pentagon je isporučio ono što je imao na zalihama i prebacio što je brže moguće”, rekla je Halkett.
“Ali sada će to biti korištenje ugovora Ministarstva odbrane [SAD] za dugoročnu kupovinu.”
Najava od srijede dolazi samo nekoliko dana nakon što je Washington najavio dodatnih 775 miliona dolara vojne pomoći Kijevu, a američki državni sekretar Antony Blinken je rekao da je Bidenova administracija posvećena pomoći Ukrajini "koliko god bude potrebno".
Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je novinarima da će paket uključivati osmatračke bespilotne letjelice, protivtenkovske projektile, kao i vozila otporna na mine.

Sukob u Ukrajini je "ušao u rat iscrpljivanja", rekla je za Al Jazeeru Melinda Haring, zamjenica direktora Euroazijskog centra Atlantskog vijeća povodom završetka šestomjesečne ruske invazije, sa velikim fokusom sada na jug zemlje i sudbinu  nuklearne elektrane u Zaporožju.  
“Ako Zapad nastavi osiguravati Ukrajini naoružanje koje joj je potrebno, ako se snažna koalicija na Zapadu održi cijelu zimu, a Njemci ne pokleknu, i ako EU konačno ispuni obećanu budžetsku podršku za održavanje ukrajinskih škola, bolnica i državne službe, Ukrajina ima pravu šansu za konačnu pobjedu,” rekla je Haring.
Rusija je mjesecima upozoravala SAD i evropske nacije da ne daju teško naoružanje Ukrajini. Ali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky i drugi vladini dužnosnici pozvali su svoje saveznike da pošalju više pomoći kako bi pomogli zemlji da odbije ruske snage.
Ukupno, SAD su osigurale oko 10,6 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini od početka mandata Bidenove administracije u januaru 2021. godine, izvijestila je novinska agencija Reuters.